Poradnik - Dobra Kawa

Odkrywamy tajemnice kawy Lavazza

idealna kawa lavazza

Arabika i robusta to główne dwa gatunki kaw, z których wypala się kawę ziarnistą. Możemy spotkać kawę w 100% wykonaną z arabiki, ale też coraz częściej spotykamy mieszanki tych dwóch gatunków kawy, dzięki czemu uzyskujemy nowy produkt o niesamowitych właściwościach. Arabika jest kawą o średniej ilości kofeiny, ma łagodny smak, niesamowity aromat i często mówi się, że ma korzenno- czekoladowy posmak. Robusta jest zupełnie inna. Jest ostrzejsza, bardziej intensywna i znacznie mocniejsza. Im większa zawartość robusty w mieszance tym większa zawartość kofeiny. Jednym z popularniejszych rodzajów takiej właśnie kawy jest Lavazza.

Proces powstawania ziarnistej kawy Lavazza

Ziarna zielonej kawy poddawane są ocenie jakości w celu wybrania ziaren najwyższej jakości. Największą tajemnicą handlową producenta jest sposób przygotowywania - odpowiednie dobranie proporcji sprawia, że kawa ta jest niepowtarzalna i rozpoznawalna na całym świecie. Najlepsze mieszanki finalnie powstają z 5 - 6 różnych odmian kawy. Oczywiście, na aromat gotowej kawy w największym stopniu wpływa pochodzenie ziaren, z jakich została wypalona, o czym można przekonać się przeglądając jak różnorodne kawy proponuje nam Lavazza.

Jakiej kawy Lavazza na pewno warto spróbować?

W tym zestawieniu wybraliśmy 3 kawy ziarniste od Lavazzy, które naszym zdaniem koniecznie należy spróbować.

Kremowa nie tylko z nazwy - Lavazza Crema e Aroma

Lavazza Crema e Aroma to jedna z bardziej znanych pozycji, gdzie w skład mieszanki wchodzi 50% arabiki i 50% robusty. Co za tym idzie, kawa posiada głęboki i intensywny smak, ale jednocześnie - jak sama nazwa wskazuje - jest wyjątkowo kremowa, posiada wspaniałą brązową piankę unoszącą się na powierzchni oraz wyróżnia się wspaniałym aromatem. To idealna kawa zarówno dla osób spędzających leniwe poranki w domu, jak i chcących odrobiny ożywienia rankiem w pracy.

Intensywność z czekolodowym akcentem - Lavazza Qualita Rossa

Doskonałą alternatywę stanowi także kawa Lavazza Qualita Rossa. Ta kawa powstała jako mieszanka kilku różnych odmian kawy arabiki (40% całej mieszanki) oraz w 60% z afrykańskiej robusty. Jednak sama mieszanka to nie wszystko, gdyż jej smak jest także efektem wielu lat pracy nad sposobem palenia ziaren oraz tradycji ich komponowania. To, co wyróżnia tę kawę to z pewnością czekoladowy posmak oraz intensywny aromat. Kawę można parzyć w tradycyjny sposób, ale też w ekspresach czy kafeterkach.

Uniwersalność z charakterem - Lavazza Top Class

Trzecim rodzajem kawy Lavazza, o którym warto wspomnieć jest tradycyjna, wręcz kultowa Lavazza Top Class. To, co najmocniej stanowi o jej charakterze to czekoladowy posmak, jaki udało się uzyskać mieszając w 90% arabikę z Brazylii oraz robustę z Azji i Afryki. Zazwyczaj kawę tę proponuje się parzyć w ekspresie, chociaż można spróbować także jej smaku poprzez tradycyjny sposób parzenia. Co ważne, posiada wykwintny smak i może być pita na wiele sposobów - jako kawa czarna, espresso, kawa z mlekiem lub cappuccino. Zapewne o jej popularności przesądziła także jej uniwersalność.