Poradnik - Dobra Kawa

Dlaczego warto dodać tłuszcze MCT do kawy?

kawa z masłem

W dzisiejszych czasach coraz większą wagę przywiązuje się do diety niskowęglowodanowej, czyli takiej, w której zawartość cukrów jest obniżona. Zwraca się również uwagę na dietę ketogeniczną. Jednym z jej elementów może być kawa z masłem. Pytanie jednak brzmi: czy takie połączenie jest zdrowe?

Prawda jest taka, że połączenie kawy i masła jest znane już od dawna. Wystarczy tutaj wymienić Szerpów w Himalajach i Gurage w Etiopii, którzy piją zarówno kawę, jak i herbatę maślaną już od bardzo dawna. Takie wysokoenergetyczne napoje są korzystne w szczególności dla osób żyjących w trudnych warunkach wysokogórskich. Warto jednak zaznaczyć, iż połączenie kawy czy herbaty z masłem jest także popularne w Chinach, czy Tybecie.

Co kryje się za tłuszczami MCT?

Kawa maślana to nic innego jak zwykła kawa parzona z masłem. Często do tego napoju dodaje się olej oznaczany skrótem MCT, co oznacza średniołańcuchowe trójglicerydy. Tak przyrządzona kawa jest szczególnie dobra dla osób stosujących dietę ketogeniczną oraz dla tych, którzy po prostu pragną schudnąć. Tłuszcze MCT to średniej długości łancuchy kwasów tłuszczowych, które wchłaniają się szybciej do wątroby oraz spalają się w czasie dwukrotnie krótszym niż typowe długołańcuchowe kwasy tłuszczowe. Tłuszcze MCT występują przede wszystkim w oleju, ze swoim największym udziałem w oleju kokosowym. Uważa się je za dietetyczną odmianę o właściwościach prozdrowotnych ponieważ wchłaniają się do krwiobiegu bez żadnych konsekwencji dla organizmu oraz regulują gospodarkę hormonalną. Do korzyści tego typu tłuszczów zalicza się usprawnienie proces proces wchłaniania się tłuszczów przez organizm co jest szczególnie ważne u osób z zaburzonym procesem spalania tłuszczów oraz u osób aktywnych fizycznie. Takie szybkie źródło energii jest w pełni wartościowe zarówno przed, w trakcie jak i po nawet najbardziej intensywnej aktywności fizycznej.

W zależności od intensywności treningu zaleca się spożycie do 50 ml tłuszczów MCT na dzień.

Kawa ziarnista vs tłuszcze MCT

Warto zaznaczyć, iż rozpatrując właściwości kawy maślanej, należy przypatrzeć się każdemu składnikowi osobno - a więc samej kawie, masłu, a także olejowi MCT.

  1. Kawa - właściwości kawy są zapewne znane wielu osobom, gdyż jest ona bardzo popularnym napojem. Jej główną funkcją oraz zaletą jest fakt, że działa ona pobudzająco na organizm. Kawa zawiera również przeciwutleniacze, które są bardzo korzystne dla naszego zdrowia. Ponadto napój ten pomaga zwiększyć koncentrację. Wspomaga spalanie tłuszczów oraz zmniejsza ryzyko różnych chorób - w tym sercowo-naczyniowych.
  2. Masło - w przygotowaniu tego napoju szczególnie polecane jest zastosowanie masła od krów karmionych trawą, gdyż zawiera ono więcej przeciwutleniaczy i kwasów omega-3.
  3. Olej MCT lub olej kokosowy - mogą być stosowane zamiennie w procesie przygotowania napoju. Zarówno jeden, jak i drugi pozytywnie wpływa na gospodarkę cholesterolową, powodując wzrost poziomu „dobrego” cholesterolu HDL, chroniąc przed zachorowaniem m.in. na choroby serca. Ponadto oleje te wspomagają odchudzanie.

Tłuszcze MCT mogą być użyteczne także u osób aktywnych, dążących do redukcji wagi. Należą one do grona tzw. zdrowych tłuszczów, które zastępują mleko, cukier, śmietankę i skondensowane mleko z grona substancji dodawanych do porannej kawy. To właśnie 1-2 łyżeczki tłuszczów MCT z podobnym dodatkiem niesolonego masła roślinnego sprawia, że nasza kawa będzie smakowała nie tylko dobrze, ale również będzie w pełni zdrowa. I niech nie zrazi nas duża kaloryczność (około 400 kcal) takiego kubka kawy, ponieważ zdrowe tłuszcze w połączeniu z dobrej jakości kawą ziarnistą są w pełni wchłaniane przez nasz organizm. Przy tym zapewnia nam energię zarówno na pracę umysłową jak i fizyczną na dłużej, przez co nie musimy sięgać zbyt często po kolejny kubek kawy - no chyba, że nie możemy się bez niej obejść :).

No dobrze, ale czy to na pewno zdrowe?

Na to pytanie nie ma jednoznacznej odpowiedzi - tak samo jak pytanie czy dieta ketogeniczna jest zdrowa. Niemniej jednak zawsze należy mieć na uwadze, że zdrowy człowiek powinien stosować dietę jak najbardziej zróżnicowaną, w celu dostarczenia do organizmu jak największej ilości różnych składników odżywczych. Z tego właśnie powodu lepiej jest wybrać dietę bogatą w różne zdrowe składniki - w tym także kawę.


Źródło
  1. TLC.com
  2. Healthy plan by Ann
  3. Healthline