kawa ziarnista Illy Monoarabica Ethiopia 250g

Illy Monoarabica Ethiopia 250g

Cena: 32,99 zł

Marka: Kawa Illy

Skład: 100% arabika

Stopień palenia: wysoki

Zawartość kofeiny: niska

Szukasz doskonałej w smaku i aromacie kawy, którą będziesz mógł delektować się za dnia, jak i późnym wieczorem? W takim wypadku twoją uwagę powinna przykuć Illy MonoArabica Ethiopia, jedyna w swoim rodzaju niskokofeinowa kawa zawierająca w sobie 100% starannie wyselekcjonowanych ziaren typu Arabica pochodzących prosto z Sidamo – regionu w Etiopii, w którym znajdują się jedne z najbardziej żyznych, dziko rosnących pól uprawnych na świecie. Włoska firma Illy już od przeszło trzech pokoleń zajmuje się wypalaniem i dystrybucją kawy, a jej pierwsza palarnia po dziś dzień znajduje się w legendarnym miasteczku portowym Triest. To właśnie tam przyjęto pierwsze ziarna kawowca, które kiedykolwiek wpłynęły do Europy. Z etiopskich plantacji i dziko rosnących kawowców arabiki pochodzących z obszarów Sidamo skomponowano mieszankę Illy Monoarabica Ethiopia. W jej aromacie doszukamy się zarówno nut kwiatowych (jaśmin) jak i owoców cytrusowych, typowych dla arabiki z tego regionu świata. Tak jak wszystkie odmiany kaw ziarnistych Illy jest ona umieszczana w atrakcyjnych puszkach.

Naturalna łagodność ziaren pochodzących z etiopskiego Sidamo sprawia, że każdy łyk naparu będzie chwilą niesamowitej przyjemności. Zbiory z tego regionu charakteryzują się delikatnym aromatem jaśminu i nutką cytrusu, którego nie otrzyma się z żadnych innych plantacji świata. Ciemny stopień palenia powoduje niemalże całkowity brak jakiejkolwiek kwaskowatości. Niski stopień kofeiny i ogólna delikatność wywaru sprawiają, że jest to kawa bardzo sprzyjająca zdrowiu każdego kawosza.

Jak przygotować kawę Illy Monoarabica Ethiopia?

Illy Monoarabica Ethiopia dosłownie idealnie nadaje się do zaparzenia w ekspresie automatycznym, ale równie świetnie smakuje przygotowana w ekspresie kolbowym. Warto z niej zrobić czarną kawę, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by z ziaren etiopskiego pochodzenia zrobić przecudne espresso, którego smak pozostanie na długo w pamięci.